Inside Look

This Cape home is an architectural wonder of wood & concrete

This new house on the Atlantic Seaboard challenges convention — aiming to be more deferential to the natural beauty of its setting and friendlier to the people on the street

06 May 2018 - 00:01 By GRAHAM WOOD/BUREAUX
The kitchen area’s pendant lights are among very few in the house – most are recessed into the concrete ceilings.
The kitchen area’s pendant lights are among very few in the house – most are recessed into the concrete ceilings.
Image: GREG COX/BUREAUX

When you walk along Kloof Road in Clifton on Cape Town's Atlantic Seaboard, there's one house more than others where the joggers, dog walkers, strollers and others slow, stop and gather for a chat.

"Clifton doesn't have the typical suburban setup where people just drive. There's a lot of foot traffic and people use the sidewalks," says architect Jan-Heyn Vorster of this seaside neighbourhood.

Jan-Heyn and his life partner Pieter Bruwer built the house specifically with the hope that it would be friendlier to the street than the blank, overpowering mansions typical of the Atlantic Seaboard. The houses in the area tend to follow a fairly predictable formula: get up as high as you can and face the sea view, and build as big as you can according to real-estate logic.

"They are built from left to right, the full width of the site to maximise the views," says Jan-Heyn. They typically have no garden - just a deck and a swimming pool outside. For all the beauty of those ocean views, however, Jan-Heyn points out that the houses all face west, so they tend to be uncomfortably exposed to the harsh afternoon sun.

Jan-Heyn and Pieter had been living in an old Clifton house, built in the 1940s, for two years before they decided to rebuild. While the old house "didn't respond very well to the site" (and left them with a long, steep climb up the stairs carrying groceries from the garage, which was especially uncomfortable when it was raining), they nonetheless learnt some important lessons while living there. "It told us few things about wind, wind direction, the views, the sun and how to design around these climatic challenges," says Jan-Heyn.

As Jan-Heyn and Pieter Malan, his business partner in their architecture firm, Malan Vorster Architecture Interior Design, began designing the house, their first key design decisions were driven by those lessons. "We started looking at the placement of the building on the site," says Jan-Heyn. He and Pieter came up with the idea of an arrangement, a little like a courtyard building, that created a sheltered outdoor space that faced north, turning its back on the southeaster.

From the street, the house has an inviting and friendly presence.
From the street, the house has an inviting and friendly presence.
Image: GREG COX/ BUREAUX
The front door sets the tone for the interiors, combining beautifully cast concrete, imprinted with a timber grain.
The front door sets the tone for the interiors, combining beautifully cast concrete, imprinted with a timber grain.
Image: GREG COX/ BUREAUX

They had to dig into the mountainside so that they could create a basement garage. On top of that, they placed a guest suite, almost a separate flatlet that links internally with the house. The same level houses most of the services: laundry, plant area, pump room and the rest of it. There's also a wine cellar, and, because it's a smart house (with hidden blinds that drop down automatically when the sun starts beating down) the IT/AV room and solar energy plant room are usefully hidden down on this level, too.

Pieter points out that on street level they used mainly natural stone - either as stone masonry walls or gabion retainers with packed stone. "The idea was that it was more of a landscaping element than an engineered built element," he says. "With the stone and planting, it's seen as if it is part of the mountain." The house itself is placed on top of this rugged base, which acts as "a sort of man-made, landscaped plinth".

It was very important that the building did not feel like an apartment block in the air
Architect and homeowner Jan-Heyn Vorster

"A lot has gone into bringing the landscape back to the building," says Jan-Heyn. "It was very important that the building did not feel like an apartment block in the air."

Despite its being densely built-up, the presence of nature in Clifton - the ocean and the mountain - are central to the sense of place. Pieter points out how, especially from street level, the house starts to "dissipate" the higher it gets. "The massive concrete elements become thinner floating slabs that reach out into the view and into the landscape," says Pieter. "You experience the contrast between solid and void, and internal spaces that open up completely."

The solid elements articulate the voids: the deck and courtyard. "The cantilevering edges are planted with wild rosemary, which will creep over the edges and soften them," he says, so that even in the air, on the edges of the building, the planting conjures a sense of connection to the earth.

That connection is not just window-dressing: "The house is a green building," Pieter says. "It harvests solar energy to heat all the domestic water, waterborne underfloor heating, as well as the pool. A photovoltaic system generates electricity for the house."

One of the key features of this home is the way its creates a sheltered outdoor space – almost like a courtyard house.
One of the key features of this home is the way its creates a sheltered outdoor space – almost like a courtyard house.
Image: GREG COX/ BUREAUX
The timber-decked patio creates an outdoor room, which adds to the sense of a complete indoor-outdoor experience.
The timber-decked patio creates an outdoor room, which adds to the sense of a complete indoor-outdoor experience.
Image: GREG COX/BUREAUX
The built-in server on the patio includes a wood-burning stove and a food prep area.
The built-in server on the patio includes a wood-burning stove and a food prep area.
Image: GREG COX/BUREAUX
The L-shaped rim-flow pool creates a seamless connection between the garden and the ocean beyond.
The L-shaped rim-flow pool creates a seamless connection between the garden and the ocean beyond.
Image: GREG COX/BUREAUX

Inside, the top two levels of the home are arranged around a double-volume atrium. "We tried hard to make the house a complete indoor-outdoor experience with certain areas almost becoming outdoor rooms when you open the big sliding doors and windows," says Pieter. "So you're always part of the garden, always part of the view no matter where in the house you are.

"The house has an intimate quality because it is compact and contained. There are no rambling passages; spaces are all interlinked and well connected."

The lower, courtyard living level includes a lounge, a kitchen area, dining room and guest cloak room, with the patio and pool in the front. Above the kitchen there's a study or fourth bedroom.

A double volume atrium forms the entrance hall of this home; the kitchen, dining and liviing rooms are arranged around it.
A double volume atrium forms the entrance hall of this home; the kitchen, dining and liviing rooms are arranged around it.
Image: GREG COX/BUREAUX
In the lounge area, the fabrics are kept to a neutral palette of blues, greys and beiges.
In the lounge area, the fabrics are kept to a neutral palette of blues, greys and beiges.
Image: GREG COX/BUREAUX
The dining room is marked by a transition from the terrazzo in the entrance hall and kitchen to a timber floor in pre-finished brushed oak.
The dining room is marked by a transition from the terrazzo in the entrance hall and kitchen to a timber floor in pre-finished brushed oak.
Image: GREG COX/ BUREAUX
The floating server in the dining room, and all joinery and built-in furniture throughout the house, was designed by Malan Vorster.
The floating server in the dining room, and all joinery and built-in furniture throughout the house, was designed by Malan Vorster.
Image: GREG COX/BUREAUX

Above the dining room there's a bedroom suite and a bathroom. The master bedroom, dressing and bathroom are above the lounge and close to the road edge to ensure the best views.

All the bedrooms are connected by a steel bridge, located in the double-volume atrium. While much effort has gone into making the house unassuming and accessible from the street level, it still goes up four levels. "But when you're in the house, you're not really aware of the garaging and guest suite below," says Jan-Heyn. "The scale of the building becomes something completely different from its appearance from the street."

The guest bathroom reprises the pattern of vertical wooden slats found throughout the house.
The guest bathroom reprises the pattern of vertical wooden slats found throughout the house.
Image: GREG COX/ BUREAUX
In the main bedroom, the oiled-oak bed unit was designed by Malan Vorster.
In the main bedroom, the oiled-oak bed unit was designed by Malan Vorster.
Image: GREG COX/ BUREAUX
The upstairs landing not only links the various upstairs rooms, but makes use of the double volume to create a sense of space and lightness.
The upstairs landing not only links the various upstairs rooms, but makes use of the double volume to create a sense of space and lightness.
Image: GREG COX/BUREAUX
The main bathroom features a shower with a view.
The main bathroom features a shower with a view.
Image: GREG COX/BUREAUX

The interiors are an exercise in restraint and awareness of the selected materials' inherent textures and colours. There's very little plastering and painting. "We aimed to create a warm, homely experience, with much emphasis placed on hand-crafted components and the fusing of the work of various tradespeople," says Pieter.

"The choice of materials underlines our design philosophy that finishes are to be carefully considered to create a sense of timelessness and calmness," says Jan-Heyn. With the passing of time, as the plants grow and the stone and concrete gather patina, he hopes the house will age gracefully and become more integrated with its natural surroundings.

Styling: Sven Alberding/Bureaux


X