IN PICTURES | This barn-like home in Elgin is striking in its simplicity

This contemporary take on a traditional barn is an inspiring weekend retreat for a Cape Town family

21 October 2018 - 00:07 By Graham Wood
The Aufrichtig's weekend retreat with Elgin Valley as the backdrop. It was designed by Greg Scott.
The Aufrichtig's weekend retreat with Elgin Valley as the backdrop. It was designed by Greg Scott.
Image: Greg Cox/Bureaux.co.za

The Elgin Valley is the apple-growing capital of SA. It's filled with orchards and cool-climate vineyards, and is surrounded by mountains and nature reserves, including the protected Kogelberg Biosphere. It's also less than an hour's drive from Cape Town, which makes it the perfect weekend escape from the city.

That's why hotelier and entrepreneur Jody Aufrichtig chose it for his delightfully eccentric lodge, Old Mac Daddy, where the rooms are luxuriously and creatively converted vintage Airstream trailers.

It seemed so perfect that Jody and his family thought they should have a private holiday home of their own there.

Architect Greg Scott and his team had worked with Jody over the years (Greg designed the main barn-like venue at Old Mac Daddy), so the Aufrichtigs began discussing a weekend bolthole with him.

They'd earmarked a beautiful spot near the farm dam, backing onto an orchard, with views over the water and the valley beyond. "I wanted to be near water, because the birdlife is incredible," says Jody. "Early in the morning, I watch the ducks landing on the dam."

He and the kids love swimming and canoeing across the dam so the idea of having a house "right on top of the water" appealed to the family. The site they chose faces west, so in the evenings there are beautiful sunsets over the water as the sun dips behind the distant mountains.

The barn-like house is right at home amidst the orchards and vineyard.
The barn-like house is right at home amidst the orchards and vineyard.
Image: Greg Cox/Bureaux.co.za
The structure is clad with roof sheeting common to agricultural buildings in the area.
The structure is clad with roof sheeting common to agricultural buildings in the area.
Image: Greg Cox/Bureaux.Co.Za
The outdoor entertainment area is sheltered from the sun and wind by a blackened wood pergola-style structure.
The outdoor entertainment area is sheltered from the sun and wind by a blackened wood pergola-style structure.
Image: Greg Cox/Bureaux.co.za
The outdoor living area features a seating area as well as a dining table.
The outdoor living area features a seating area as well as a dining table.
Image: Greg Cox/Bureaux.co.za

Greg had already begun exploring a contemporary barn aesthetic at the main lodge building and was keen to reinterpret and extend the idea. "It's a very pure architectural form, and if you can stay true to it and put some beautiful punctures and apertures in it, and open up the ends, it's an amazing way of building," he says, "and it relates very well to its context." A barn shape, inevitably, looks right at home in an orchard.

Barns also make for simple, practical construction, especially in remote areas such as Elgin, where you'd want to disturb the landscape as little as possible.

"The steel portal frame is made off-site and can be erected quickly," says Greg. So that's what his team did - popped up a steel frame, enclosed it, and clad it in corrugated roof sheeting, layering in modern systems such as solar power to keep its creature comforts sustainable and its ecological footprint small.

The interior is almost entirely "skinned", as Greg puts it, in spruce. The pale timber walls and pitched ceilings follow the building's exterior silhouette with clean lines so you can "read" the barn shape from inside. The furnishings, lights, even the pots and pans, were to be black.

"We thought we'd have some fun when you step into the bathrooms and they were predominantly stone and a series of white finishes," says Greg. The stone was harvested from the site, and the rough, raw textured finish stands in contrast to the refinement of the living and bedroom areas.

Greg has been restrained in the way he positioned the windows. "We did very few openings on the sides, but they were very considered and composed," he says. They've been positioned to frame views and create "a slightly irregular spread of light" throughout the interiors. They are set in deep wooden recesses so a person can fit right inside them, like a window seat or a pod off the living area where it feels as if you're inside and outside at the same time. "You can imagine sitting there and having a siesta or reading a book while the kids build puzzles or play with Lego."

From the main living area, the outdoor entertainment area seems like an extension of the house.
From the main living area, the outdoor entertainment area seems like an extension of the house.
Image: Greg Cox/Bureaux.co.za
Looking from the entrance inwards, the virtues of the simple, consistent palette is revealed.
Looking from the entrance inwards, the virtues of the simple, consistent palette is revealed.
Image: Greg Cox/Bureaux.co.za
The kitchen counter is a specially blackened brass, treated with heat to darken its surface.
The kitchen counter is a specially blackened brass, treated with heat to darken its surface.
Image: Greg Cox/Bureaux.co.za
The dining table is an extension of the kitchen unit.
The dining table is an extension of the kitchen unit.
Image: Greg Cox/Bureaux.co.za
The windows are set in deep wooden recesses.
The windows are set in deep wooden recesses.
Image: Greg Cox/Bureax.co.za

While the views might be carefully edited along the length of the house, they're "sucked in" as Greg puts and "bounced around" the living room by a huge mirrored wall. "It makes the house feel a lot bigger than it is," says Greg. He points out that it makes it possible, inside, to sit with your back to the garden, and yet see what's behind you. "It really is an interesting game that you get to play with space."

While the mirror playfully blurs the distinction between inside and out, it also underlines the point that the house is ultimately outward-looking. In fact, as Jody says, it's deliberately small not just to simplify and declutter, but also because the family's weekend and holiday breaks in Elgin are about being outdoors.

Jody's favourite spot is the outside entertainment area. "I spend most of my time there. We've got a gas braai and a wood braai. I braai every night. It's not about the food for me, it's about standing around the fire."

Greg points out that, as the transitional zone between indoors and outdoors, the outdoor entertainment area called for a creative response that would allow the functional, engineered language of the barn-shape "to blend and knit and mesh" with its setting. His response was a blackened timber pergola structure that extended the lines of the building, not only to break up its mass visually, but also acting as a screen against the sun and wind.

Inspiration came when they realised that to prevent the long runs of timber from warping and twisting, they'd have to pack the gaps with stabilising wooden blocks. "Instead of having the timber spacers all in the same place, we randomly scattered them," says Greg. "The idea is to create filtered light, so that it feels like you're under a canopy of trees."

Greg and his team were largely responsible for the interior design of the home too. They designed a number of the furnishings and finishings and had them custom made, including the steel-fronted kitchen, the wooden couches and bed units and the free-standing bathroom units and mirrors. But they also helped source furniture to complement the timber-skinned envelope with a "fairly slick minimal stripped-down" palette "balancing timber and black and dark finishes".

The custom-made furnishings were manufactured by the contractor who did the spruce interiors, so there is "coherence and consistency", says Greg.

Likewise, the black furnishings bring coherence and continuity to the rooms. "I think black offers massive opportunities from a design point of view," he says. "It's a wonderful way to sew spaces and objects and elements together." He likes the way black gives each piece of furniture an identity without being "busy", which is an asset in a small space.

But that's not to say the black is dull or uniform. In fact, Greg's found some poetic ways to humanise the somewhat industrial materials. The kitchen counter, for example, is a specially blackened brass, treated with heat to darken its surface. "It weathers and oxidises over time, so it develops a patina, almost as a character with a story of its own," he says, "but underpins the industrial aesthetic we were working with." He compares its charm to that of a shipwreck. "They might be hard, engineered steel machines, but there's a softening and an impermanence in something that changes and weathers."

While the palette might be carefully controlled, there is an energy and dynamism introduced by the asymmetrical arrangement of the interior furnishings.

The steel ladder in this child's bedroom leads up to an additional sleeping area in the loft.
The steel ladder in this child's bedroom leads up to an additional sleeping area in the loft.
Image: Greg Cox/Bureaux.co.za
In the main bedroom, the custom bed unit was designed by architect Greg Scott.
In the main bedroom, the custom bed unit was designed by architect Greg Scott.
Image: Greg Cox/Bureaux.co.za
The stone used in the bathrooms was harvested from the site.
The stone used in the bathrooms was harvested from the site.
Image: Greg Cox/Bureaux.co.za
The bathrooms are predominantly rough stone providing an interesting contrast to the smooth timber finishes in the living and bedroom areas.
The bathrooms are predominantly rough stone providing an interesting contrast to the smooth timber finishes in the living and bedroom areas.
Image: Greg Cox/Bureaux.co.za

"I abhor symmetry," says Greg, "so you'll see nothing is in the middle of anything, nothing is mirrored, nothing is repeated." At the same time, the predominantly strong, angular and masculine forms are offset with the occasional circular element, such as a table. "It really tempers the space," he says.

This kind of simplicity perfectly suits Jody, who strongly believes that part of the clarity and sense of peace, perspective and creative freedom that his visits to Elgin offer him have to do with the eschewal of clutter. "I don't want things," he says. "I don't have technology around the place. It's simple, there's no clutter and I'm much happier. People walk into the place and smile, for some reason, and that's the foundation for me."